SMAKSTEST: REKESALAT

09. september 2020 Siste innlegg
share

Denne uken testet vi klassikeren rekesalat.

Panelet består av prisgeneral Tom og undertegnede nyhetsanker Truls. Det er ubestridt at vi begge har helt middels utviklede smaksløker – noe vi mener passer perfekt til en forbrukertest.

Vi tok utgangspunkt i merkevaren Delikat som vi testet mot dagligvarekjedenes rimeligere alternativer, deres såkalte egne merkevarer (emv). Testen omfattet Remas Prima rekesalat, Extras egen rekesalat og Kiwis First price rekesalat. Prismessig ligger Delikat på kr. 25,- for 200 gram, mens alle tre emv’ene koster kr. 24,90 for 400 gram – halve prisen av merkevaren Delikat.

Vi begynte med å dissekere salatene i søken etter reker.

Det viste seg at innholdet av reker var forbausende sammenfallende med prisen.

Delikat vartet opp med ca. 20% reker, mens emv’ene lå tett på 10% rekeinnhold. Prisen pr reke var dermed den samme for alle merkene, og vi forandret litt syn på om emv’ene faktisk er billigere enn Delikat?

Ingen reker – ingen rekesalat.

Det bør også nevnes at rekene hos Delikat både var hele, fargerike og smakfulle, mens dmv rekene var små, fargeløse og oppstykket. I etterpåklokskapens lys burde vi kanskje ha testet smaken FØR vi fant ut hvordan rekene egentlig ser ut.

Vi valgte å heller lukke øynene under smakstesten.

Tom startet testen med dmv’ene. Allerede etter første teskje utbrøt han: «Her er det ingen spor av reke!». Etter å ha latt skuffelsen synke inn kunne han videre opplyse at munnhulen ble etterlatt i en oljete og ubehagelig tilstand. Smaken i seg selv var i beste fall «helt middels».

Historien gjentok seg på de 2 siste dmv’ene, dog slik at den ubehagelige følelsen i munnhulen ble stadig mer plagsom.

Smaken var like lite imponerende hos alle 3. Når Tom omsider fikk smake Delikats rekesalat var skepsisen stor, men overraskelsen desto mer gledelig: Delikats salat gruste billigmerkene ned i støvlene. Frisk smak, gode reker og – sist men ikke minst – uten den vonde oljete ettersmaken.

Jeg valgte motsatt rekkefølge. Ikke smart.

Det var en hyggelig start med det som kan beskrives som en frisk og god rekesalat. Fallet ble desto hardere straks jeg tok fatt på emv’ene. Smaken var faktisk ikke så ille, hvis en ser bort fra et tilnærmet fravær av reker. Problemet kom når den oljeaktige ettersmaken slo inn.

For min del ble ettersmaken etter siste smaksprøve sittende så lenge at det faktisk ble nødvendig å skylle munnen.

Emv’ene gikk i søpla – og det sier egentlig det meste om smakstesten.

Delikat får terningkast 5: god smak og nok reker.

Emv’ene får terningkast 2: oljefølelse i munnen og lite reker. Smaken redder dem fra en 1’er.

Tom og Truls anbefaler Delikat rekesalat – til tross for den doble prisen.

Man får det man betaler for: løp og kjøp!